Żelatyna jest naturalną substancją białkową pozyskiwaną z kości oraz chrząstek zwierzęcych. W jej skład wchodzi glicyna, pralina oraz hydroksyprolina. Gdy żelatyna zostaje rozpuszczona w wodzie to tworzy układ koloidalny, który niezwykle łatwo przechodzi w żel, pod warunkiem, że temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka. Żelatynę wytwarza się z naturalnego białka - kolagenu. U niektórych zwierząt stanowi on 60% wszystkich białek. Należy do grupy. tzw. białek strukturalnych, utrzymujących określony kształt ciała.
Podobno wystarczy dwa do trzech razy w tygodniu zjeść galaretkę owocową, aby dostarczyć włosom i paznokciom odpowiednią dawkę żelatyny - kuracja jednorazowo powinna trwać około miesiąca.
Włosy i paznokcie stają się mocniejsze, włosy przestają wypadać.
Żelatyna jest także dobra na stawy.
Prosty i smaczny przepis :
do wrzącej wody dodajemy herbatkę owocową po zaparzeniu wyciągamy,
dosypujemy łyżkę żelatyny i oczywiście słodzimy :)
Inna opcja to galaretki, ale tu już w grę wchodzą kalorię ;)
Istnieje również inny rodzaj żelatyny . Agar-agar, to tzw. "żelatyny roślinna". Substancja żelująca otrzymywana z glonów (krasnorostów).
Zastanawiam się czy nie spróbować, troszke odstrasza mnie sposób w jaki jest produkowana,
ale czego się nie robi dla pięknych włosów :D